Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bråkigt och stökigt på Furuholmen

Från 2012
Uppdaterad 03.08.2012 06:19.
Männen från Borgås idrottstjänster försöker plocka upp runt vindskyddet på Furuholmen där ett par brett ut sig.
Bildtext Städpatrullen har anlänt! Männen från Borgås idrottstjänster försöker plocka upp runt vindskyddet, där ett par brett ut sig.
Bild: YLE / Hanna Othman

På Borgå stads friluftsområde Furuholmen har det i sommar varit stökigt och bråkigt. En del personer flyttar ut till området för längre tider, och beteer sig som om de ägde platsen. Staden har fått in klagomål om ett antal personer.

Bråkigt och stökigt på Furuholmen

Programmet är inte längre tillgängligt

Borgå stad har flera friluftsområden ute i skärgården, av vilka somliga ligger på holmar. Furuholmen är en av dem som ligger närmast fastlandet, nordöst om Emsalö. Att ligga nära fastlandet har sina plus och minus, och ett av minusen är att det finns gäng som tar sig ut till holmen för att supa och härja, och ignorerar ordningsreglerna.

Då Vega Östnyland besöker holmen har ett par slagit läger på öns sydliga spets. Tom Åberg, förman för friluftsområden i Borgå känner igen dem från tidigare, mannens båt har legat vid den ena bryggan nästan hela sommaren. Paret sover i ett tält, men har brett ut sig under det ena vindskyddet. Det ligger vattendunkar, kylväskor och plastpåsar runt elden som sprakar i grillen. En stor, svart hund skäller till då vi närmar oss.

Tage Lönnroth från Borgå stads idrottstjänster håller upp påsar med sopor på Furuholmen.
Bildtext Arbetsledare Tage Lönnroth visar upp dagens skräpfångst.
Bild: YLE / Hanna Othman

Åberg säger att det största problemet är att gängen som söker sig till holmen är högljudda och invaderar grillplatser så att ingen annan vågar sig dit. Klagomålen som kommit in har varit om hotfullt beteende. En man har idrottstjänsterna skjutsat till fastlandet redan två gånger i sommar.

Gränsbevakningen håller också ibland ett öga på Furuholmen för att läget där inte ska bli för villt. På Norrholmen har det också varit lite problem med folk som inte följer ordningsreglerna, men inte i lika stor utbredning som på Furuholmen.

Brygga på Furuholmen i Borgå skärgård.
Bildtext Furuholmen nordöst om Emsalö fick en ny brygga i fjol.
Bild: YLE / Hanna Othman