Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Studie: Unga i Svenskfinland tar hand om varandra

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 12:58.
Yle Nyheter TV-nytt inslag: Unga behöver förebyggande vård - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finlandssvenska ungdomar har mindre risk att bli utslagna än sina finskspråkiga kamrater, visar en studie vid Åbo Akademi.

Pedagogiska fakulteten vid Åbo Akademi undersöker som bäst hur finlandssvenska ungdomar födda 1992 har hittat studieplats eller arbete efter grundskolan.

Av 1 200 ungdomar är det bara tre procent som meddelar att de varken studerar eller arbetar. Också de här, som till antalet är kring 30 stycken, säger att de för tillfället tar ett så kallat mellanår.

Docent Karin Linnanmäki vid Åbo Akademi säger att det inte finns regionala skillnader i Svenskfinland. Föräldrarnas studiebakgrund har inte heller någon avgörande betydelse, visar studien.

- Det ser ut som om vi i Svenskfinland lyckas ta hand om varandra, säger Karin Linnanmäki och hänvisar till de fungerande sociala nätverk som finns bland finlandssvenskar.

Yles svenska nyheter träffade Linnanmäki vid ett seminarium om utslagning i Helsingfors.

Presidenten: Utslagning måste tas på allvar

Republikens president Sauli Niinistö öppnade tillställningen och sade att vi måste bära ansvaret tillsammans.

Utslagning är inget naturfenomen som vi inte kan göra något åt, påpekade Niinistö.

Generaldirektör Pekka Puska vid Institutet för hälsa och välfärd poängterade vikten av att fördela resurserna på ett vettigt sätt. Små inbesparingar i hälsovården på kort sikt kan leda till astronomiska utgifter i specialsjukvården på lång sikt, konstaterar han.