Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Perfekta människor stressar mig

Från 2012
Uppdaterad 15.08.2012 13:51.

Anne Hietanen sommarpratade i Radio Vega i fredags. Responsen på hennes prat om sina ätstörningar har varit enorm. Många har kontaktat henne direkt, andra tackat via tidningarnas insändarsidor.

- Det räckte 18 år innan jag vågade tala offentligt om mina ätstörningar, vilket visar att jag inte är en särskilt modig person. Men jag kan ju inte som journalist kräva att andra ska vara öppna och ärliga om jag inte själv vågar vara det.
Anne är helt tagen av alla ungdomar - och tanter och farbröder - som hört av sig.

- Det är en jättegrej för mig att våga prata nu, och jag är helt överväldigad över responsen. Och jag är glad om det uppmuntrar andra till att våga tala om sina svårigheter, vare sig det gäller ätstörningar eller andra problem. Skammen minskar alltid då man vågar prata om sina problem.

Då Anne insjuknade för snart 20 år sedan fanns inte internet, bloggar eller Facebook – på gott och på ont.
- Jag tror att jag lättare skulle ha fått hjälp och stöd av andra genom sociala medier, så på det viset är det kanske bättre nu. Men å andra sidan finns det också många bloggar som bara koncentrerar sig på yta, som jag mår direkt dåligt av att läsa. Jag undviker dem som visar upp en alldeles för perfekt fasad, de stressar mig. Jag har själv inte ett perfekt hem och i en jämförelse ser mitt eget liv ganska platt och tråkigt ut.
- Det är nåt skumt med dem som alltid är så perfekta.

”Må bra med Anne” är arbetsnamnet på det program som börjar sändas den första oktober i Radio Vega.

– Jag är lite tveksam till namnet, må bra förknippas ju oftast bara med kroppen och det är ju så mycket mera vi ska tala om.

Må bra-programmet görs tillsammans med en livscoach, och tanken är att lägga upp en blogg där folk kan kontakta och ställa frågor.

- Vi kan säkert inte svara på alla frågor, men åtminstone kan vi diskutera problemen i sändning. Jag har lärt mig hur viktigt det är att våga tala om svåra saker, redan det kan hjälpa andra att orka ta itu med sina problem.

I det nya programmet möter Anne kändisar som haft svårigheter i livet av olika slag, allt från depressioner, panikångest och alkoholism till just ätstörningar. Författaren och föreläsaren Karin Isberg och programledaren Eva Kela är några av personerna Anne ska samtala med.

Lyssna på Annes Sommarprat på Arenan