Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Assange får inte lämna ambassaden

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 13:00.

Ecuador ger Wikileaks-grundaren Julian Assange politisk asyl. Det meddelade landets utrikesminister Ricardo Patiño på torsdag eftermiddag.

Assange tog sig till Ecuadors ambassad i London den 19 juni för att undvika en utvisning till Sverige där polisen vill höra honom om påstådd våldtäkt. Han har befunnit sig på ambassaden sedan dess.

Enligt Patiño finns det risk för att Assange utsätts för politisk förföljelse. Ecuador är lojalt mot sin tradition att beskydda utsatta människor, sade utrikesministern.

Det brittiska utrikesministeriet uttryckte "besvikelse" över Ecuadors beslut, men framhöll att Storbritannien står fast vid sin åsikt att Assange ska tas om hand av brittisk polis. Utrikesminister William Hague meddelade att Storbritannien inte kommer att ge Assange fri lejd ut ur landet.

Inför asylbeslutet hade brittisk polis placerats utanför Ecuadors ambassad. Också demonstranter som stöder Assange samlades utanför ambassaden. Den brittiska regeringen har hotat att låta storma Ecuadors ambassad i London och ta hand om Assange med våld om Assange inte överlämnas frivilligt.

Det brittiska utrikesministeriet säger att det är möjligt att återkalla ambassadens diplomatiska status. Storbritannien hänvisar till en speciell lag (Diplomatic and Consular Premises Act 1987) som är möjlig att använda i detta fall.

"Ecuador är inte en brittisk koloni"

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño sade i går vid en presskonferens i Quito att Storbritannien skickat hotet i ett brev via den brittiska ambassaden.

Patiño betecknar det brittiska hotet som olämpligt för ett demokratiskt, civiliserat och laglydigt land, och har svarat på Storbritanniens hot med det arga uttalandet: "Vi är inte en brittisk koloni".

Assange fruktar utlämning till USA

Assange har sagt att han är rädd för att Sverige utlämnar honom till USA där han i värsta fall kan dömas till döden för spionage.

Assange förnekar de anklagelser som riktats mot honom och säger att han är utsatt för en politisk klappjakt. Assange och hans anhängare har låtit förstå att det hela handlar om en politisk sammansvärjning mot honom med syfte att tysta ner Wikileaks.

Australiern Julian Assange - grundaren av Wikileaks - väckte stor internationell uppmärksamhet 2010 då Wikileaks släppte ut hemliga bild- och textdokument om bland annat Irak och Afghanistan. Läckan var den största i sitt slag i USA någonsin.

"Hotet är skrämseltaktik"

Enligt Teivo Teivainen, professor i världspolitik vid Helsingfors universitet, är hotet om en attack mot Ecuadors ambassad enbart skrämseltaktik från Storbritanniens håll.

- En sådan attack skulle rucka på Wienkonventionen från 1961 om diplomatiska förbindelser och skulle även påverka Storbritanniens egna diplomater, säger Teivainen.

Teivainen tror att Europeiska människorättsdomstolen skulle stoppa en utlämning av Assange till USA, i fall han skulle hotas av dödsstraff där.