Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Premiär - Barbara och The Expendables 2

Från 2012
Uppdaterad 16.08.2012 17:12.
The Expendables 2
Bild: Lionsgate

The Expendables 2

Regi: Simon West

The Expendables 2 handlar om en grupp legosoldater som leds av Barney Ross (Sylvester Stallone). De utför mer eller mindre olagliga uppdrag mot betalning och skjuter vilt på allt som rör sig och har roligt medan de skjuter.

Förutom Sylvester Stallone medverkar också Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Dolph Lundgren, Jason Statham, Jet Li, Chuck Norris och Jean Claude van Damme mfl.

Det här är hjärnlös humoristisk action där de dumma replikerna är en del av poängen i filmen. Det hela är attraktivt förpackat och man spelar friskt på actionfarbrödernas bakgrund. Har du sett dem i sina glansdagar på 1980-talet då har du antagligen också roligt då du ser filmen.

IMDB

Webbplats

Barbara

Regi: Christian Petzold

Det är 1980-tal och vi befinner oss i en liten småstad i Östtyskland. Dit blir läkaren Barbara förpassad efter att hon anhållit om att få flytta till väst. Myndigheterna är sura, de vill inte att utbildat folk reser bort. Den lokala polisen övervakar Barbara mycket noggrant med regelbundna hemundersökningar och kroppsvisiteringar. Alla iakttar alla. Men Barbara fortsätter att planera sin flykt samtidigt som hon upptäcker att läkarkollegan André, trots allt är ganska vänlig.

Filmen kretsar kring Barbara svåra val, skall hon välja mellan sin passion och friheten eller är den medkänsla hon känner för sina patienter starkare? Har hon självbevarelsedrift eller är det självuppoffring?

Liksom läkaren Barbara först är mycket kall och avog så präglas hela filmen av en kylighet. Man kastar misstänksamma blickar åt alla håll och det finns ingen tydlig skillnad mellan vem som är ond och vem som är god. På många sätt säkert en helt exakt beskrivning av den känslomässig störning som uppstår då människor lever under press och övervakning.

Filmen belönades med silverbjörnen i Berlin tidigare i år.

Hör en intervju med regissören Christian Petzold.

Kulturtimmen: Barbara film och Christian Petzold

Programmet är inte längre tillgängligt

DN - filmrecension

Webbplats

IMDB

Moviezine

Lyssna på Kulturtimmen.

Kulturtimmen: Film i kulturtimmen 16.8.2012

Programmet är inte längre tillgängligt