Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Swanflock i Aura å

Från 2012
Uppdaterad 17.08.2012 17:41.
Jan Wahlbäck med Selma.
Bild: Yle / Peter Petrélius

Över femtio Swansegelbåtar samlas i Åbo. De finns i gästhamnen för beskådning och på fredag och lördag deltar de i en regatta på Erstan.

Swanregattan ordnas för andra gången i Åbo. Första gången var 2006, alltså fyrtio år efter att den första Swanen byggdes. Nu finns det båtar från 1967 till 2005 och ett stort antal modeller är representerade.

Båtarna finns till beskådning kvällstid i gästhamnen. På fredag och lördag deltar de i regattor ute på Erstan. På söndag lämnar Swanarna Åbo i en gemensam parad, berättar Samuli Salanterä som är kommodor för Turun pursiseura som är med om arrangemangen.

De flesta deltagarna kommer från Finland, men några båtar har kommit från Sverige. En av dem är Selma, en Swan 40 från Tyresö. Swanen är redan den andra för ägaren Jan Wahlbäck som ser framemot regattan.

- Vi ser att det blir lätta vindar och dom är Selma ruggigt bra i. Vi har preparerat båten och sett till att det är nästan tomt i tankarna, glad besättning och så vidare.

Wahlbäck säger att en regatta av det här slaget börjar redan flera månader i förväg. Det gäller att få tag på rätt besättning, man ska ha rätt segel och även kläderna ska vara de rätta, menar han.