Tryffel odlas på allt fler ställen
Bild: Yle/Linus Hoffman
Tryffelodlingar blir allt vanligare i södra och sydvästra Finland.
Efter att tryffelodling har lyckats på Gotland vågar man nu satsa också i vår skärgård. Det är tillräckligt varmt och det finns lämpliga skogar för svart sommartryffel, eller bourgognetryffel.
Bild: Yle/Linus Hoffman
lars c ingman,tryffel,tryffelodlare,anders af heurlin,lasse ingman,ekplantor
Tryffelföretagaren Lasse Ingman i Åbo har redan på tio platser hjälpt till att plantera ek- och hasselplantor, där tryffelsporer har ympats in. Det är de första försöken i Finland, men det är ett långsiktigt arbete. De första tryfflarna kan skördas först om 5-10 år.
Tryffeln är en svamp som växer under jorden. Den används som krydda och anses vara en delikatess. Kilopriset för tryffel varierar beroende på sort och årstid från 500 till 3000 euro.