Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Karayogan blev en succé

Från 2012
Uppdaterad 19.01.2015 09:40.
Yogainstruktör Bengt Holmström
Bildtext Bengt Holmströms gubbyogakurser är populära
Bild: Foto: Eva Frantz

Det finns mammayoga, hot yoga och vanlig yoga. Det nyaste på yogafronten är gubbyogan som ser ut att vara här för att stanna.

Traditionellt sett är yoga mera en kvinnogrej, säger yogainstruktören Bengt Holmström som de senaste åren hållit gubbyogakurser på finskt håll.

- Det är svårt för en karl som är lite stel och har ölmage att hamna mitt i en flock av unga, vackra, smidiga kvinnor i tighta trikåer.

Men hur skiljer sig gubbyogan från annan yoga?

- På gubbyogatimmar tar vi det lite lugnare. Rent anatomiskt är männen annorlunda. Vi karlar motionerar ofta lite mer med blodsmak i munnen och brukar glömma det här med stretchingen före och efter.

Bengt rekommenderar gubbyogan för alla män frånsett ålder.

- Den äldsta jag har instruerat var en krigsveteran på 89 år, de yngsta är där kring 20. Största delen är medelålders män men allt yngre hockeykillar har också hittat gubbyogan. Till oss kommer de för att stretcha och ta det riktigt lugnt.

Bengt själv kom in på det här med yoga efter att ha fått allvarliga slitningar i vristerna efter många år av sportutövande. En fysioterapeut förslog yoga och på den vägen är det. Nu har han fungerat som instruktör i fem år. Men det var Inte kärlek vid första ögonkastet.

- Jag avskydde hela grejen i början. Vad jag än gjorde började det krampa nån stans i kroppen. Men jag var sammanbiten och började till och med yoga mera och efter en stund började det kännas skönt. Man skall inte vänta sig några blixtsnabba resultat, man måste ha lite tålamod.

Sedan 2006 har Bengt lett kurser i det vad man på finskt håll kallar äijä-jooga och det blev en succé direkt.

- Det började med tio gubbar, efter ett halvt år hade vi redan tio grupper. Så det finns alldeles tydligt ett behov av skilda grupper för män. I början blev jag varnad över att det här med gubbyoga aldrig kommer att lyckas men det tycks gå på samma sätt på svenskt håll som det gick på finskt, berättar Bengt.

I höst erbjuder Arbetarinstitutet i Helsingfors gubbyoga på svenska, för första gången. Men de här kurserna blev fullbokade i ett nafs. Nu stå folk i kö för att få delta. För att råda bot på det här försöker Bengt få till stånd flera kurser både på Arbis och på annat håll.

Morgonöppet: Bengt Holmström om karayoga

Programmet är inte längre tillgängligt