Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Språkstrid har blossat upp i Lovisa

Från 2012
Uppdaterad 24.08.2012 14:35.
Tidningarna Östra Nyland och Loviisan Sanomat
Bildtext Östra Nyland och Loviisan Sanomat har nu samma ägare.
Bild: YLE/ AG Karlsson

Försäljningen av Loviisan Sanomat till det finlandssvenska mediebolaget KSF-media har lett till en språkstrid i Lovisa. Debatten har gått het dels på Loviisan Sanomats Facebook-sida och på anonyma diskussionsforum på webben. I inläggen är läsare rädda för att Loviisan Sanomat blir en bilaga till Östra Nyland eller ett språkrör för Svenska folkpartiet.

Personalen vid Loviisan Sanomat har reagerat starkt på försäljningen. Chefredaktören och VD:n Arto Henriksson säger att personalen togs på säng och att frågorna är fortfarande fler än svaren. Men svaren kommer så småningom intygar Henriksson.

Loviisan Sanomats chefredaktör Arto Henriksson ser en stor potential i att ha ett stort mediebolag som ägare. Tidningen kan få hjälp med layout, tekniska innovationer och annan kunskap som ett stort mediehus kan erbjuda.

I köpkontraktet finns definierat att båda språkgrupperna behandlas likvärdigt berättar Henriksson.

KSF-medias verkställande direktör Henrik Johansson säger att köpet av Loviisan Sanomat är helt i linje med bolagets policy. KSF-media hade de facto enligt Johansson en längre tid varit intresserad av att köpa tidningen, men planerar enligt Johansson inte flera köp av finskspråkiga tidningar.

Mera om det här ämnet i Närbild på Yle Fem söndag 26.8 klockan 19.55, repris tisdag 28.8.