Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bagagehanteringen på Vasa flygplats blir snabbare

Från 2012
Uppdaterad 22.08.2012 08:55.

Inom en vecka börjar ombyggnaden av Vasa flygplats. Det första som ska byggas om är bagagehanteringen. Och nu kan väntetiden vid bagageavhämtningen halveras. Det säger flygplatschef Mikko Komi.

Det här är något som passagerarna har önskat en längre tid. Men under ombyggningen kan passagerarna också räkna med störningar på flygplatsen.
- Bagagen fås framför terminalen före man kommer in. Och där är jag lite orolig för hur det kommer att gå. Men vi försöker planera det så väl som möjligt, säger Komi.
Det betyder att man får vänta på bagaget utomhus och det här kan fortsätta några månader.

Bildtext Flygplatschef Mikko Komi

Satsar på passagerarna

Efter bagageutrymmen ska också säkerhetskontrollen byggas om. Den blir rakare och utrymmet innanför säkerhetskontrollen blir större med tax-free och kafé. Dessutom tas den fjärde porten i bruk igen. Men det här kommer inte att störa passagerarna i större grad.

- Nu satsar vi enbart på passagerarservicen. Vasas passagerarsiffror visar fortfarande uppåt, helhetsprocenten är 18 procent. Så det är passagerarantalet och samarbetet med Vasa stad som gör att Finavia nu satsar på Vasa flygplats.

Ombyggningen kostar en miljon euro, varav drygt 300 000 euro är Vasa stads andel. Ombyggnaden av flygplatsen väntas bli klar under nästa år.

Flygbussen kör oftare

Och en annan förbättring för passagerarna är att bussturerna till och från flygplatsen har ökat. Tidigare gick endast tre turer både till och från flygplatsen. Nu går 15 turer dit och 14 turer tillbaka. Om passagerarna börjar använda flygbussen kan den också börja gå under veckosluten.