Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Växtkartläggningen fortsätter i Gamla stan

Från 2012
Uppdaterad 22.08.2012 16:00.
stadsplanearkitekt Emilia Saatsi
Bildtext Kartläggningen av växter kan ännu göras även om blomningstiden lider mot sitt slut, säger stadsplanearkitekt Emilia Saatsi
Bild: YLE/Stefan Paavola

Stadsplanearkitekt Emilia Saatsi

Programmet är inte längre tillgängligt

Kartläggningen av växter i Gamla stan i Borgå fortsätter. Kartläggningen - som inleddes i maj - återupptas på nytt på fredag.

Växtkartläggningen är en del av projektet med att förnya bygganvisningarna för hus och gårdar i Gamla stan.

Stadsplanearkitekt Emilia Saatsi säger att arbetet går att utföra trots att sommaren och blomningstiden nu går in i sin slutfas.

Målet med kartläggningen är att komplettera de gamla anvisningarna så att de ger information om det gamla byggnadsbeståndet, gårdarna och växterna, samtidigt som nya anvisningar ges om renovering och skötsel av de gamla gårdsmiljöerna.

En av de speciella växter man stött på under kartläggningen, är vildpersilja som lätt förväxlas med äkta persilja. Vildpersilja är en arkeofyt - det vill säga den har spridits till området för länge sedan med hjälp av människan och har därefter förökat och spritt sig i den nya miljön. Att den förekommer så allmänt i Gamla stan kommer inte som någon överraskning för Saatsi. Vildpersiljan är nämligen rätt vanlig i just gamla bosättningar.