Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fåglar ska locka till friluftslek

Från 2012
Uppdaterad 23.08.2012 14:29.
Bildtext Lekparken i Storåkern invigs på lördag.
Bild: Maja Ottelin/YLE

Gratis reklam eller inspirerande lockbete för leksugna? På lördag inviger Esbo stad södra Finlands första lekplats med Angry Brids-tema i Storåkern. Stadens näringsdirektör tycker fåglarna är en god symbol för framgång.

Idén till en lekpark föddes som ett samarbete mellan spelföretaget Rovio och Lappset, en firma som tillverkar lekställningar och har avtal med Esbo stad från förut.

- Vi funderade mycket på hur barn som trivs vid datorn ska lockas ut i friska luften. Tanken är framförallt att locka lite äldre barn som kanske annars tycker att lekparker är för barnsliga, säger Tuula Antola.

Näringsdirektör Tuula Antola i Esbo hoppas parken i Storåkern ska locka till nya lekar bland barn som kanske hellre trivs vid på datorn. Esbo stad planerar ytterligare fyra lekparker med Angry birds- tema de kommande åren.

Inte dyrare än vanlig park

Ungefär 200 000 euro blev prislappen för sandlåda, gungor, gungdjur och en jättelik klätterställning med rutschkanor och repstegar. Allting i parken, till och med soptunnorna pryds av angry birds-figurer. Priset är inte högre än för en vanlig lekplats och kritiken mot att staden stöder ett kommersiellt bolag skjuter Antola ifrån sig.

- Det har en stor betydelse att vi har framgångshistorier och företag från Finland och Esbo som lyckas ute i världen. Rovio har en stor betydelse i Otnäs och bland start up-företagen. De är våra idoler som visar vägen och säger "Yes we can!".

Mer om de arga fåglarna: Sociologen Mika Helander, arkitekten Fredrik Lindberg och projektchefen Robert Eriksson från Esbo stad debatterar de arga fåglarna i lekparkerna i Slaget efter tolv. Rikhard Husu leder ordet. Radio Vega klockan 12.10 i dag torsdag.

Tycker du att Angry Birds-figurerna platsar i lekparkerna? Berätta din åsikt!

Den här frågan har blivit föråldrad och kan inte längre visas