Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Boka rådgivningstid elektroniskt

Från 2012
Bildtext Nu kan du boka rådgivningen var och när du vill.
Bild: Yle

Från och med i höst kan alla föräldrar i Helsingfors reservera rådgivningstid elektroniskt. E-bokningen har testats under några års tid på hälsostationen i Åggelby och alla yrkesshögskoleelever har sen förra hösten kunnat reservera hälsokontroller via nätet.

- Responsen har varit god speciellt från unga datorvana studerande, säger Liisa Luhtasela som ansvarar för att utveckla e-tjänsterna på Helsingfors hälsocentral.

Mödra- och barnrådgivningen erbjuder från och med augusti elektronisk tidsbeställning på alla hälsostationer i Helsingfors. Men det är inte bara ungdomar och barnfamiljer som har nytta av den elektroniska tjänsten. Staden ska under hösten installera datorer för allmänt bruk på hälsostationerna och undervisa äldre personer i hur man sköter sina ärenden via datorn.

E-tjänst för alla åldrar

- Intresset har varit överraskande stort också bland de äldre klienterna. Det är inte åldern som avgör vilka som vill använda e-tjänsterna, säger Luhtasela.

Det finns möjlighet att få vissa recept förnyade via dator och att få labbresultat via ett elektroniskt meddelande utan att ta sig till hälsopstationen eller vänta i telefonkö.

Just nu testar Helsingfors också ett system med elektronisk påminnelse för att slippa probelmet med folk som inte dyker upp på avtalade hälsovårdsbesök.

Här hittar du Hälsocentralens e-tjäntser.