Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inget medvetet fiffel bland ungdomsorganisationer

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 13:08.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt inslag: Inget medvetet fiffel bland ungdomsorganisationer - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

De politiska ungdomsorganisationerna har inte medvetet förfalskat sina medlemsregister. Den slutsatsen har Undervisnings- och kulturministeriet kommit fram till i en färsk utredning.

Misstankar höjdes i våras då en tidigare aktiv vid en socialdemokratisk ungdomsorganisation berättade att organisationen hade fifflat med sina medlemssiffror för att få mer understöd.

Direktör Georg Henrik Wrede vid ungdomsenheten i Undervisnings- och kulturministeriet fann ändå inget belägg för sådant.

- Det fanns brister i uppgifterna om medlemmarna, men vi kunde inte hitta tecken på medveten förfalskning.

Ministeriet fann också brister i andra organisationers kutymer, men inget som kan beskrivas som allvarligt eller medvetet.

Ministeriet granskade främst strukturella parametrar, till exempel hur medlemmar antas och hur de kan lämna en organisation. Bara i vissa fall gick man in mer på djupet.

Granskningen har också väckt kritik. Simon Elo, ordförande för Sannfinländarnas ungdomsorganisation, kallar genomgången ytlig.

- På det här sättet får man inte fram information om eventuellt fiffel.

AG Karlsson