Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Shakespeare på ett lekfullt sätt

Från 2012
Uppdaterad 31.08.2012 15:07.
Bild från pjäsen En Midsommarnattsdröm på Svenska Teatern
Bild: Cata Portin, Svenska Teatern

John Wright är regissören bakom William Shakespeares En Midsommarnattsdröm på Svenska Teatern. Wright är också en av grundarna till teatergruppen Told By An Idiot, tillsammans med skådespelarna och regissörerna Hayley Carmichael och Paul Hunter.

Told By An Idiot är kända för att tolka just Shakespeare på sitt eget sätt, vilket ofta innebär lekfullhet och improvisation.

På Told By An Idiots hemsida kan man till exempel läsa: ”Detta är teater när den är så uppfinningsrik, fantasifull och fantastisk som den bara kan bli!”

Under sin tid här i Finland har John också lett en workshop, en Masterclass, under två dagars tid för skådespelare som vill bekanta sig med hans sätt att arbeta. Fokus ligger på varför det är så viktigt att skapa en trygg miljö att arbeta i, att känna att det inte finns något rätt eller fel, för då vågar man vara mycket friare i sitt arbete som skådespelare.

Wright säger att det är viktigt att kunna vara lekfull och ha roligt i sitt arbete. För när vi leker så tar vi mera risker och jobbar hårdare. Då släpper vi fokus på huruvida vi är bra eller dåliga på det vi gör och öppnar istället upp för nya möjligheter och tillvägagångssätt. Wright säger också att mycket handlar om att vara öppen inför sina skådespelare och ta fasta på det som de är skickliga på. När man gör det så skapar man en positiv atmosfär – och då hittar man något värdefullt i sitt arbete, varje dag.

En Midsommarnattsdröm, som spelas på både svenska och engelska med skådespelare från både Finland och England, har premiär på Svenska Teatern onsdag 29.8.2012 kl: 19.

Hör hela intervjun med John Wright i Kulturtimmen 29.8.2012 kl. 14.03-15 eller på Yle Arenan!