Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Unga gillar sex

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 13:12.
Yle Nyheter TV-nytt inslag: Unga har luckor i sin kunskap om sex - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Unga har ett stort behov av att få information om sex och sexualitet. Var tredje fråga som Befolkningsförbundet får via sin webbtjänst handlar om sex och problem med sex.

Nästan lika ofta handlar frågorna om att bli vuxen kvinna eller man eller graviditet. Däremot handlar frågorna mera sällan om könssjukdomar, sällskapande och hälsokontroller.

Uppgifterna baserar sig på en avhandling som granskat över tusen meddelanden som unga har skickat till Befolkningsförbundet. I meddelandena ställdes över 2 000 olika frågor under åren 2002, 2004 och 2008.

Undersökningen visar att unga har många frågor om sexuella problem, men också om att ha sex och hur man förbereder sig för det.

Frågor som gällde den egna kroppen handlade främst om det egna utseendet, en rädsla över om man är normal och möjligheten att påverka den egna kroppen som håller på att förändras.

På Befolkningsförbundet säger Tuija Rinkinen, som har skrivit avhandlingen, att sexualuppfostran i Finland i huvudsak är bra, men man betonar fortfarande riskerna. Det handlar om risken att bli gravid eller att smittas av en könssjukdom.

Hon anser att man också borde lyfta fram det positiva med sex och sexualitet och att man också borde göra det till en positiv sak att använda preventivmedel.

Diskussion om artikeln