Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Psykolog: Småbarn behöver inte hobbyer

Från 2012
Uppdaterad 31.08.2012 12:25.
Bild: Mika Kanerva / Yle

Då hösten närmar sig funderar många föräldrar på lämpliga hobbyer för sina barn. Det finns i dag en uppsjö av hobbyer att välja mellan för barn under skolåldern, allt från musikklubbar till yoga, babygympa och parkour för barn i åldern 3-6.

Enligt barnpsykiatern och familjeterapeuten Janna Rantala behöver barn under skolåldern inte nödvändigtvis några hobbyer. Tillräckligt med tid med familjen är det viktigaste för barnet.

Rantala menar att föräldrar inte behöver ha dåligt samvete om det egna barnet inte har en plats i någon hobbyverksamhet.

- Inte är det något illa med att småbarn har hobbyer, men det viktigaste vore att barnet har tillräckligt med egen tid för att leka och hitta på saker och ting.

Rantala tycker ändå att behovet av hobbyer varierar från barn till barn. Ett barn som vårdas hemma är i större behov av sociala kontakter och hobbyer. För ett barn som går på dagis vore det viktigare med en hobby tillsammans med någondera eller båda föräldrarna.

Mannerheims barnskyddsförbund erbjuder uppemot tusen olika hobbyklubbar avsedda för barn under skolåldern runtom i landet. Bara en tredjedel av dessa är sådana där föräldrarna kan vara med.

Föräldrar underskattar sin betydelse

Frågan om hur många hobbyer per vecka som är lämpligt varierar beroende på familjen och barnet själv.

Enligt Rantala ser man ändå snabbt tecknen på att ett barn har för många hobbyer. Barnet är då gråtmild, orkeslös och klagande. Man ska ta det på allvar om ett barn uttrycker ovilja att fortsätta med en hobby, säger Rantala.

Rantala betonar hur viktigt det är för barnet med spontan samvaro med familjen. Ofta underskattar föräldrar sin egen betydelse för barnet och skjutsar istället iväg sina barn på diverse utvecklande hobbyer, säger Rantala.