Hoppa till huvudinnehåll

Det gick som i Strömsö

Från 2012
Uppdaterad 22.09.2014 13:16.

Lifestyleprogrammet Strömsö fyller tio år. Dagen till ära ordnade man öppet hus med kaffe, guidningar och diverse pyssel.

Uppemot 2500 personer deltog i evenemanget som nästan kan beskrivas som en liten och väldigt finlandssvensk festival komplett med bajamajor, vakter, guider, bussar, tält och skyltar.

Mycket har hänt på Strömsö under årens lopp. En lummig vacker trädgård har vuxit fram, ett lusthus och en strandbastu har kommit till i programmet. För att inte tala om det nya gårdshuset som blev till helt ny serie inom Strömsökonceptet. Samtal på Strömsö och Mat så in i Norden är också medlemmar i Strömsöfamiljen. Experterna har under åren blivit många, likaså de snickerier, pyssel och läckerheter som har fixats till. Det är en hel del man vill visa upp under öppet hus.

Matias Jungar hälsade gästerna välkomna på verandan och på programmet fanns bland annat snickaren Jim Björni som demonstrerade lötningsteknik och hantverksexperten Åsa Broo i hobbyrummet. Dessutom fick man njuta av kocken Paul Svenssons munkar, medan guiderna berättade om hur själva produktionen av programmet går till och delade med sig av gårdens historia. Mest intresserade var besökarna just av att få en bild av hur det går till bakom kulisserna när de populära Strömsö-programmen produceras.

Bildtext Bland gästerna fanns Marika Salo med döttrarna Nanna och Nea från Lempäälä. De är riktiga Strömsöfans: "Vi kollar in Strömsö alla söndagar och hit kom vi framförallt för att vi ville träffa vår absoluta Strömsöfavorit, nämligen Lee", berättar Marika. Hon och döttrarna hade haft en tidig väckning i morse. De hoppade på tåget redan klockan åtta och var framme på Strömsö vid ettiden. "Men den resan gjorde vi ju gärna för det här är nånting vi vill kunna uppleva på ort och ställe."
Bildtext Lotta Savolainen och Irina Välimäki kom till Strömsö från Björneborg: "Har man tillbringat fyrtio somrar på en ö i skärgården så förstår man att uppskatta denna skärgårdsidyll, skrattar Irina. Det här är storartad plats och jag är bara så glad att vi kom oss iväg."
Bildtext Eliisa Karttunen från Björneborg är nöjd över sin nya kasse där hon står i munk- och kaffekön: "Strömsö är det enda programmet jag tittar på på tv, så det är jättespännande att kolla in hur det ser ut bakom kulisserna."
Bildtext Så här såg kassen ut

Här kan du se bilder från 2006, då Strömsö senast hade öppet hus.