Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Årskurs 10 i Kronoby har rekordmånga elever

Från 2012
Uppdaterad 03.09.2012 12:36.

Rekordmånga ungdomar har i höst börjat på årskurs 10 i Kronoby folkhögskola. Det extra skolåret är till för ungdomar som är skoltrötta eller behöver höja sina betyg efter grundskolan.

I Kronoby använder man friluftsliv och scenkonst som motvikt till undervisningen i klassrum. I år har 44 ungdomar börjat linjen som kallas Base Camp.

- Jag ville ha ett mellanår, få upp betygen och få bättre självförtroende. Man får prova så många nya saker här och se att man vågar, säger Linnea Rönnqvist om varför hon sökte till skolan.

Folkhögskolan för statistik över eleverna. Det har visat sig att de allra flesta får jobb eller studieplats efter året på årskurs tio.

Läraren Kristoffer Sandbacka säger att behovet av en sådan här linje är stort och att de som går den får en nystart.

- Jag tror det är viktigt att alla får känna att de klarar av något och det är roligt att få säga att det har gått bra för en elev som har haft problem tidigare. Här hittar de på något sätt motivationen.

Tidigare fanns åtminstone fem olika skolor i Svenskfinland som ordnade årskurs 10.

Nu finns bara tre kvar, Kronoby folkhögskola, Närpes vuxeninstitut/SÖFF och Västra Nylands folkhögskola i Raseborg. Där har man i år bara sju elever.