Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kajsahuset har öppnat

Från 2012
Uppdaterad 04.09.2012 09:57.
Kajsahuset, Nicola Nykopp

Helsingfors universitets huvudbibliotek, Kajsahuset, öppnar sina dörrar för allmänheten idag. Biblioteket har tagit plats i kvarteret Älgen på Kajsaniemigatan i centrala Helsingfors på en plats som tidigare inhyste ett varuhus.

I Kajsahuset samsas det gamla studentbiblioteket samt fyra tidigare fakultetsbibliotek, dvs. de humanistiska vetenskaperna, juridik, teologi och samhällsvetenskaper, och i biblioteket finns också en diger tidskriftsavdelning samt utrymmen för forskare och studerande. I samlingarna finns mer än en miljon tryckta böcker, tidningar och tidskrifter.

Universitetsbiblioteket är i första hand avsett för Helsingfors universitets studenter, forskare och personal – men biblioteket är också öppet för allmänheten. Huset inrymmer också American Resource Center, Europeiskt dokumentationscentrum EDC, Statistikcentralens infodisk samt ett bokkafé.

Byggnaden i sju nybyggda våningar ovan jord och fyra sanerade underjordiska våningar är planerad av arkitektbyrån Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy som vann arkitekturtävlingen år 2008 med förslaget ”Avaus” (Öppning). I våras tilldelades arkitekterna bakom Kajsahuset kritikerförbundets pris ”Kritiikin kannukset” för husets djärva och personliga arkitektur.

Helsingfors Universitet deltar i WDC 2012, Helsingfors som designhuvudstad, genom att utvidga begreppet design till att också omfatta tjänster, inte enbart formgivning. Universitetet har bl.a. utnyttjat konsulter för att ta reda på vad vilken form av service de som utnyttjar bibliotekets tjänster vill ha.

Planerare Nicola Nykopp från Helsingfors universitetsbibliotek berättar om hur man gått tillväga för att skapa ett fungerande biblioteksutrymme i Kajsahuset: