Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nej till skarvjakt

Från 2012
Skarvträd

Ekenäs-Snappertuna fiskeområde och Ekenäs skärgårds östra fiskargille hade ansökt om att sterilisera 500 ägg och skjuta 200 mellanskarvar under åren 2012 och 2013 i Ekenäs skärgård. De hänvisar till att skarven förorskat stor skada för fisket och att den förstör miljön.

Fiskarna hänvisar bland annat också till miljöministeriets utskick som säger att Ekenäs skärgård hör till ett sådant fiskeområde där man ska försöka förhindra att skarvarna förstör fisket och det handlar om en art som inte är ursprunglig utan har invandrat hit.

NTM-centralen ger alltså nu inte grönt ljus med hänvisning till naturvårdslagen. Enligt den är det förbjudet att döda eller störa fridlysta djurarter. Undantagslov ges för allvarliga skador men sådana syns inte här. Centralen vill också att fiskarna visar hur stor ekonomisk skada skarven förorsakar.

Det är EU-regler som gör att skarven inte får jagas i Finland, men i ansökan hänvisar fiskarna till att EU:s direktiv inte utgör något hinder för jakt - i Sverige har man redan under flera års tid både jagat skarv och steriliserat ägg.

Enligt Finlands miljöcentral har dessutom skarvarna minskat i Ekenäs skärgård.