Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Det mörka Helsingfors gör oss rädda

Från 2012
Uppdaterad 12.12.2014 16:43.
gatulampa i mörker
Bildtext Mörka platser känns otrygga
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Svaren från otrygghetsenkäten som Svenska Yle har gjort visar att många känner sig otrygga på grund av dålig utomhusbelysning runt om i staden.

Några av de mest skrämmande ställena är den nya gång- och cykelleden Banan, i Kajsaniemiparken, på centralstationen och vid Hoplax tågstation.

Olli Markkanen, chef för utomhusbelysningen på Helsingfors energi, tror inte att det handlar om att belysningen inte skulle vara tillräcklig. Istället anser han att vissa platsers dåliga rykten gör att känslan av osäkerhet blir större.

Banan får ljus senare i höst

Det finns inga direkta planer på att öka utomhusbelysningen på någon av de ovannämnda ställena men Markkanen påpekar att arbetet med belysningen vid till exempel Banan inte ännu är klar.

- När byggnadskontoret gör sin beställning, nu på hösten, ska vi belysa den bättre.

Helsingfors Energi ansvarar för planeringen och underhållet av den offentliga utebelysningen i staden på basis av beställningar som byggnadskontoret gör.

Såhär skrev några av de som svarade på enkäten:

"Efter att det blir mörkt vågar jag inte röra mig i Kajsaniemiparken. Den är dåligt upplyst och någon kan gömma sig i alla mörka buskar eller bakom träden. Jag skulle aldrig komma på idén att vandra genom parken efter klockan halv tie." man 60-69 år

"På den nya cykelbanan vill jag inte motionera på efter klockan nie då det blir mörkt. Då blir det folktomt förutom att en del mystiska människor börjar stryka sig omkring. Dessutom är en av de längsta tunnlarna inte alls belysta." kvinna 20-29 år

"Jag känner mig sällan otrygg i Helsingfors, men om det är något ställe jag gör det på, så är det på Helsingegatan. På natten ser man konstiga drogpåverkade personer och jag har hört människor ropa på hjälp. Mera belysning skulle göra det tryggare." kvinna 20-29 år

Läs också: Här känner sig folk otrygga i Svenskfinland