Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Nokia presenterade Lumia 920

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 13:22.
Bild: Nokia
Nokia 920.
Bildtext Lumia 920 är Nokias nya flaggskepp
Bild: Nokia.com

Mobiljätten Nokia presenterade sin nya mobiltelefon Lumia 920 vid en gemensam presskonferens med mjukvarujätten Microsoft i New York.

Den nya telefonen ser ut som de övriga Lumia telefonerna. Den modell som Nokia visade upp på presskonferensen var gul. Telefonen har en bättre kamera med flytande linser som ska kunna ta bättre bilder och stadigare videofilmer. Telefonen har också en ny utvecklad kartfunktion och trådlös laddning.

Det är den första Nokiatelefonen som använder operativsystemet Windows Phone 8. Nokia hoppas att den nya telefonen ska bli företagets flaggskepp och sätta fart på mobiltelefonförsäljningen.

Nokia presenterade också en ny billigare smarttelefonmodell, Lumia 820.

Nokia meddelade i februari 2011 att bolaget överger operativsystemet Symbian och i stället tar i bruk Microsofts operativsystem för smarttelefoner. Sedan dess har Nokias aktiekurs sjunkit från 8 euro till kring 2 euro.

I dag har kursen hållits på minus hela dagen och den senaste nyheten är att Rovio inte anser det värt att göra sin färskaste version av mobilspelet Angry Birds för de nya Windowstelefonerna.

Press på Nokia

Teknologianalytikern Helena Nordman-Knutson på Pareto-Öhman i Stockholm sade inför presskonferensen att Nokia nu måste överraska positivt. Förra veckan lanserade konkurrenten Samsung också en telefon som baserar sig på Windows. Den nya telefonen måste åtminstone vara lika bra men den måste nå mycket högre eftersom Nokias investeringar i Windows är mycket större än Samsungs. Innovationströskeln måste vara så hög att den också imponerar på teknologinördar, säger Nordman-Knutson.

Analytiker: Ingen avgörande dag

Nokias produktlanseringar i dag är bara ett steg i Nokia strategiomläggning, säger analytikern Hannu Rauhala från Pohjola Markets.

Rauhala sade i Yles morgon-tv i dag att det rör sig om en stor omläggning som kommer att ta sin tid. Han förhöll sig lugnt till dagens presskonferens och säger att dagen egentligen inte är på något sätt speciell för Nokia. En kvartal är en kort tid när det gäller sådana här stora projekt, anser Rauhala.

Elop pikade Samsung vid lanseringstillfälle