Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Spotlight synar chefslöner och bonusar

Från 2012
Uppdaterad 19.01.2015 10:58.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det är inte bara verkställande direktörer som kvitterar ut stora ersättningar. Medlemmarna i ledningsgruppen i åtminstone ett dussin finländska börsbolag har årsinkomster på över en halv miljon euro. Det visar en kartläggning som Yle Fems granskande program Spotlight har gjort.

Senaste veckoslut prickade fyra lyckliga spelare in en fullträff på Lotto; de kunde kvittera ut 350.000 euro per man. Det är en årslön som är vardagsmat för hundratals chefer inom våra stora och medelstora börsbolag.

Spotlight gick igenom de 66 största börsbolagens så kallade Corporate Governance rapportering; i den ska det framkomma hur stor ersättning som har utgått till bolagets ledningsgrupp.
17 bolag lämnades utanför beräkningen på grund av brister i rapporteringen eller andra oklarheter.

Av de resterande 49 bolagen betalade 12 mer än en halv miljon euro i ersättning åt medlemmarna i ledningsgruppen. I snitt består ledningsgruppen av 7-8 personer i de här bolagen. Det betyder att ungefär hundra toppchefer vid sidan av VD:n kammar hem över en halv miljon per år.

- Ersättningarna i en del av firmorna är överraskande höga, säger Timo Rothovius när han tar del av Spotlights siffror. Rothovius som är ordförande för aktiespararna i Finland konstaterar att många medlemmar i ledningsgrupperna får löner och bonusar som är jämförbara med VD-ersättningar.

Medianlönen för alla löntagare i Finland är 32.500 euro per år. Det betyder att hälften av löntagarna förtjänar mera och hälften mindre än den summan.
Det finns ett fåtal toppchefer idag som förtjänar mer än hundra gånger medianlönen, alltså drygt 3 miljoner euro. Nokia, Stora Enso och Kone betalar de bästa ersättningarna åt sina högsta chefer.

Vilken är då trenden vad gäller chefslönerna?

- Den är att grundlönen för cheferna har stigit, säger Tuomo Pietiläinen, ekonomijournalist och för tillfället gästprofessor vid Tammerfors universitet.

Programmet är inte längre tillgängligt

Redaktörer för programmet: Kjell Lindroos och Pekka Palmgren