Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Global matkris hotar

Från 2012
Uppdaterad 06.09.2012 11:51.
YLE/Stefan Paavola
Bildtext Inte ens för spannmålsodlarna är det enbart bra att spannmålspriserna stiger
Bild: YLE/Stefan Paavola

FN:s tre livsmedelsorganisationer manar världens regeringar till åtgärder för att undvika en livsmedelskris till följd av stigande spannmålspriser.

Vid den finska lantbrukarcentralen MTK bedömer spannmålsombudsman Max Schulman att livsmedelskrisen redan har börjat, bland annat på grund av den svåra torkan i USA och jordbruksområdena kring Svarta havet.

Följderna av en livsmedelskris kan bli dramatiska särskilt i fattiga länder. Stigande matpriser bidrog till folkresningarna i Nordafrika och Mellanöstern. Schulman tror att liknande oroligheter nu kan uppstå i en del asiatiska länder, där risskörden hotas av en ovanligt torr monsunperiod.

Inte heller i Finland är vi immuna mot en global livsmedelskris, säger Schulman. Följderna syns först inom köttproduktionen, där till exempel svinköttsproducenterna inte kan överföra de stigande foderkostnaderna på producentpriserna.

Inte ens för spannmålsodlarna är det enbart bra att spannmålspriserna stiger, enligt Schulman. Också priserna på energi och gödsel trissas upp, vilket ökar kostnaderna för spannmålsodlarna.

FN:s livsmedels- och jorbruksorganisation FAO, livsmedelsprogrammet WFP och jordbruksutvecklingsfonden IFAD varnar nu världens länder för att inte gå in för panikköp och exportförbud som kan förvärra krisen. Samtidigt uppmanar FN-organisationerna världens länder att minska på produktionen av biobränsle då spannmålsbrist hotar.

Det är ändå svårt att ändra lagstiftade krav på kort sikt och enligt MTK:s spannmålsombud Max Schulman kunde minskad biobränsleproduktion i sin tur förvärra läget också för köttsektorn, eftersom foder är en viktig biprodukt i bränsleproduktionen.