Somaliska aktivister portade från Finland
Två somaliska kvinnoaktivisterna får inte komma till Finland trots att utrikesministeriet ekonomisk stöder deras möte med finlänska organisationer.
Planen var att de somaliska kvinnoaktivister Arafo Allaleh och Khadra Abdi skulle tala vid ett seminarium i Helsingfors på torsdagen.
Till saken hör att utrikesministeriet finansierat projektet med 16 000 euro.
Men bara en dag före resan fick kvinnorna avslag på sina visum av Finlands ambassad i Etiopien och resan till Finland blev därför inte av.
- Jag är chockerad. Jag förstår inte att Utrikesministeriet gett pengar åt oss för att arrangera det här projektet. De visste att vi ska samarbeta med somaliska kvinnor och att vi bjuder in kvinnoaktivister. Samtidigt meddelar den så att säga den andra handen, det vill säga ambassaden i Etiopien, att de inte beviljar visum, säger Marianne Laxén. Hon är ordförande för kvinnoorganisation Womens International League for Peace and Freedom (WILPF) som bjudit hit somalierna.
Motiveringen till avslaget var att det inte finns garantier för att Allaleh och Abdi skulle återvända till Afrika efter sin resa till Finland.
Laxen: Vansinnigt
- Den utrikespolitiska ledningen verkar inte har ordning på sina tjänstemän. Om utrikesministerns linje är att kvinnorna ska delta i fredsprocessen, men å andra sidan ger konsulaten inte möjligheten till ett sådant samarbete verkar det hela vansinnigt, säger Laxén.
På Finlands ambassad i Addis Abeba i Etiopien meddelar personalen att de inte kan kommentera det enskilda fallet.
- Det är sällan jag hör om sådana här fall, säger Päivi Blinnikka, chef för pass- och visumenheten på Utrikesministeriet.
Enligt henne kan organisationer bjuda in vem som helst till Finland, men då personerna söker visum prövar konsulatet varje fall separat.
Det är de finländska konsulaten och ambassaderna som tillsammans med andra Schengenländer utvärderar om en person kan få visum till Schengen-området eller inte.
Ovanligt med avslag
Enligt Blinnikka är det ovanligt att få avslag på visum till Finland. I allmänhet är det bara en procent av dem som söker som inte får komma.
Marianne Laxén har skickat ett brev till ministeriet men också direkt till utrikesminister Erkki Tuomioja och utvecklingsminister Heidi Hautala för att be om en officiell förklaring.
De somaliska kvinnoaktivisterna får nöja sig med en ursäkt. WILPF har nu skickat ett brev till kvinnorna för att be om ursäkt för finska utrikesministeriets del.
- Kvinnorna måste ju vara chockade över att det finns medborgarorganisationer i Finland som vill samarbeta med dem men den officiella utrikespolitiken sätter stopp för det, säger Laxén.