Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Privat parkeringsövervakning ska begränsas

Från 2012
Bild: Fred Wilén/YLE

Den privata parkeringsövervakningen ska begränsas. Privata bolag ska i fortsättningen bara ska få assistera myndigheter som sysslar med parkeringsövervakning. Det slår regeringen fast i en färsk proposition till riksdagen med förslag till lagstiftning om biträdande vid parkeringsövervakning.

Kommunerna och polisen ska enligt förslaget få anlita företag eller privatpersoner med specialtillstånd för att hjälpa till med parkeringsövervakningen på privata områden. Initiativet ska komma från områdets ägare eller innehavare.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (sfp) tror att förslaget begränsar de privata övervakningsfirmornas möjligheter att verka, men något absolut hinder är det inte, eftersom kommunen eller polisen kan be om hjälp med parkeringsövervakningen.

- Där blir intressant att se hur det här tas emot, säger Henriksson till Svenska YLE.

I praktiken ska övervakningsbiträdena bevisa felparkeringen till exempel genom att fotografera den felparkerade bilen. Därefter ska frågan gå vidare till kommunen eller polisen, som fattar beslut om eventuella böter.

Det är regiontillsyningsverket som ska bevilja tillstånd för parkeringsövervakning och felparkeringsavgifterna ska tillfalla staten eller kommunen.

Regeringen föreslår också att förvaltningsdomstolens beslut i ärenden som har med felparkering att göra inte längre ska få överklagas till högsta förvaltningsdomstolen.

Henriksson uppmanar tillsvidare de som har fått böter av privata parkeringsövervakare att betala.

- Om man vet att man har parkerat fel ska man betala, men vi gör den här lagstiftningen nu för att klarlägga det förhållande som vi har i dag som är mycket oklart.