Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

I Parkskolan bär man de rullstolsbundna upp för trapporna

Från 2012
Uppdaterad 07.09.2012 07:38.
Bildtext Trappan är brant i Generalshagens skola
Bild: Yle/ Carmela Walder

Parkskolan, specialskolan i Lovisa, finns i Generalshagens skolas fastighet. Fastigheten är gammal och saknar hiss. Det här betyder att rullstolsbundna bärs upp och ner för trapporna.

Parkskolans personal upplever det som tungt och besvärligt att bära på barn i den trånga trappuppgången. Personalen hoppas på att det äntligen ska fattas ett beslut om att bygga en hiss på yttre sidan av byggnaden.

Föräldern Minna Ollas vars barn sitter i rullstol upplever det också som en säkerhetsrisk att barnet bärs upp för trapporna. Rullstolen slits dessutom mera säger hon. Minna Ollas är också rädd för att den kunniga personalen på Parkskolan inte orkar med att bära barnen och därför söker sig till en annan arbetsplats.

Också skolans rektor Petra Paakkanen efterlyser en hiss. Det har visat sig att trappkrypare inte är ett möjligt alternativ. Paakkanen understryker att en hiss också skulle göra det möjligt för Lovisa stad att utnyttja skolans gymnastiksal bättre.

Antti Kinnunen vid Lovisas tekniska central säger att det skulle vara tekniskt möjligt att bygga ne hiss på yttre sidan av skolan. En hiss skulle kosta 150 000 euro säger han. Men det är ytterst osäkert om det finns pengar för en hiss i nästa års anslag säger Kinnunen.