Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fler lättrafikleder efterlyses i Östnyland

Från 2012
Uppdaterad 12.12.2014 16:43.
Vackra vyer från Lappvik till Hangö.
Bildtext På smala vägar kan cyklisten tvingas dela fil med bilar och bussar. (arkivbild)
Bild: YLE/Malin Valtonen

Över 500 ställen skulle behöva en lättrafikled i södra Finland enligt NTM-centralen. Samtidigt har de bara råd att ta på sig ett eller två projekt i året. Sträckan mellan Hangelby och Box i Sibbo är ett av de ställen som i år har fått finansiering.

Det finns flera vägar i Östnyland som är i behov av lättrafikleder, anser de som svarat på den enkät som Svenska Yles nyheter gjort.

Projektchef Mari Ahonen vid NTM-centralen har hand om alla lättrafikledsprojekt i Nyland och Päijänne-Tavastland. Hon säger att hon är medveten om det stora behovet som finns längs vägarna. NTM-centralen kan finansiera ungefär två projekt helt och hållet i året på hennes område, men stöder också projekt där kommunen står för 50 procent eller 80 procent av kostnaderna.

Den lättrafikled som byggs ut i Östnyland i år är den mellan Hangelby och Box i Sibbo.

Nästa år är det lättrafikleden ut till Valkom i Lovisa som står i tur, och efter det tar man tag i sträckan Ernestas-Kullo i Borgå. Byggandet av lättrafikleden till Kullo och till Valkom finansieras till hälften av kommunen.

Borgåbon Magnus Lönnqvist säger att kommunerna med det samma borde satsa lite mera pengar och bygga ut cykelvägen hela vägen mellan Borgå och Helsingfors. Det kunde öppna för bland annat cykelturism, och skulle göra vägen mera säker.

En person som svarat i Svenska Yles enkät anser att det också längs Mäntsälävägen från Kungsporten i Borgå framåt skulle vara skäl att bygga en lättrafikled.

Läs också: Här känner sig folk otrygga i Svenskfinland