Utrensning och Magic Mike är veckans filmpremiärer
Puhdistus – regi: Antti J Jokinen
Handling: Aliide (Laura Birn och Liisi Tandefelt) är kvinnan som inte blir sedd och som aldrig blir älskad av den man hon åtrår. Det är istället hennes syster Ingel (Krista Kosonen) som Hans (peter Franzén) ser och förälskar sig i och Aliide blir bitter och arg. Det är också tiderna då Sovjet ockuperar Estland. Aliide blir kommunist och skickar sin egen syster och systerdotter till Sibirien för att sedan fortsätta gömma svågern Hans för att han deltagit i striderna mot kommunisterna och nu är efterlyst. Men filmen handlar också om Zara (Amanda Pilke), en ung flicka som hösten 1992 plötsligt dyker upp på gårdsplanen till Aliides hus. Zara är smutsig, blåslagen och rädd.

Kulturtimmen: Filmpremiärer 06.09.12 Kulturtimmen
Johanna tycker(och Sebastian): Det som först slår en är de fina skådespelarprestationerna, speciellt Laura Birn och Liisi Tandefelt är strålande. Det här är också en film som helt klart riktar sig till en stor, internationell publik.
Filmen koncentrerar sig på Aliides historia och inkörsporten är Zara, hennes närvaro väcker minnen till liv hos Aliide. Minnen som hon helst velat glömma. Jämfört med boken har filmen en tydligare dramatisk båge.
Det är mycket som är mer förenklat och förkortat men det mesta finns med. Det är fortfarande en kvinnornas historia. Kvinnor som blir utnyttjade, lurade, slagna och sårade men också kvinnor som slår tillbaka, som överlever och som försonas. Men det är ingen lätt film att se.
Om du inte sett någon av teateruppsättningarna av Puhdistus eller läst boken eller sett operan så är filmen nu ”sista” chansen.
Magic Mike – Steven Soderbergh
Handling: Magic Mike handlar om den unga Adam (Alex Pettyfer) som är utan ordentligt jobb och bostad och sover på sin systers soffa. Så träffar han den några år äldre Mike (Channing Tatum) som tar honom under sina vingars beskydd. Mike drömmer om att snickra men strippar på kvällarna för att få ihop pengar. Och Mike introducerar Adam till en striptease klubb, där män klär av sig och kvinnorna tittar på (och skriker och kastar dollarsedlar).
Johanna tycker: Det är mycket vackra pojkar i stringtrosor som dansar till dålig koreografi. Filmen kan ses som en motsats till den brittiska filmen The Full Monty (1997). I den brittiska filmen fick man skratta med männen som även skrattade åt sig själva och sin komiska nakenhet. I Magic Mike tar man allting väldigt seriöst. Visst ser man mycket nakna kroppar med männen här håller hela tiden byxorna på. Och i slutändan blir det lite oklart vart Soderbergh egentligen vill komma med sin berättelse.
Varför strippar då Adam och Mike? Jo, kvinnor, pengar och för att de vill ha roligt. Men det som först är roligt, blir sen jobbigt och när droger kommer med i bilden är festen redan över.
En poäng i filmen är tittandet. Soderbergh placerar kameran och riktar vår blick mot de vackra kropparna och vill få åskådaren att förstå och känna njutningen i att titta och den fantasi som en stripshow handlar om. En annan poäng är att huvudpersonen egentligen vill välja bort pengarna för att kunna göra det han drömmer om. Intressantast är kanske ändå att filmen delvis baserar sig på skådespelaren Channing Tatums egna upplevelser som ung.