Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistös ungdomsprojekt ger de vuxna goda råd

Från 2012
Uppdaterad 07.09.2012 20:39.
Yle Nyheter TV-nytt inslag: Niinistö: Ingen får lämnas utanför samhället - Spela upp på Arenan

President Sauli Niinistö vill ha en attitydförändring när det gäller de vuxnas inställning till ungdomar. I dag presenterades första delen av presidentens stora ungdomssatsning. Som ett första steg har man samlat ihop goda råd om hur de vuxna bör bete sig mot ungdomar.

Råden finns samlade i en broschyr, som heter "Ihan tavallisia asioita". På svenska finns broschyren på nätet under namnet "Helt vardagliga saker". Ett av råden lyder som följer: "Du kan överväga om det verkligen är ett måste att påbörja ett möte när arbetstiden nästan är slut. Är du på riktigt en hjälte om du sliter 12-timmars arbetsdagar vecka efter vecka och fortsätter arbeta även hemma? Om familjen inte mår bra, mår den arbetande vuxna inte heller bra - och snart mår hela familjen ännu sämre."

Broschyren presenterades i dag i en skola i Jakobacka i Helsingfors. En av deltagarna i projektet är 19-åriga Linda-Maria Roine, som berättade för presidenten och den övriga publiken att ingen vuxen någonsin har brytt sig om hennes problem.

- Det är jättebra att Niinistö tar upp de här frågorna, säger Roine.

En annan deltagare är ungdomsinformatören Liselott Nyström från webbprojektet Decibel.fi. Nyström sköter en frågespalt för ungdomar på nätet. Där får ungdomar ställa frågor om precis vad som helst. Det är ofta ganska vardagliga problem som bekymrar ungdomarna, svåra saker som till exempel pedofili är sällsynt.

- Det är just när problemen ännu är små som hjälpen ska sättas in, säger Nyström. Hon berättar att ungdomarna är överlyckliga över frågespalten.

- Vi får massor med tacksam respons.

Också president Niinistö betonar att det inte är några dyra storsatsningar som nu behövs, utan ansvar och omsorg om de unga. Niinistö är nöjd med sitt projekt hittills och betonar att det kommer att fortsätta.