Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lärare i kamp mot Chicagos borgmästare

Från 2012
Uppdaterad 11.09.2012 12:39.
Strejkande lärare i Chicago.
Bild: EPA / Tannen Maury

Lärarna i Chicago har gått i strejk efter en långt utdragen konflikt med stadens borgmästare.

Tjugosextusen fackanslutna lärare vägrar sedan i går att gå till sitt arbete på grund av meningsskiljaktigheter om en undervisningsreform som stadsledningen vill införa.

Strejkande lärare drog ut på gatorna med krav om att borgmästare Rahm Emanuel ska avgå.

Det här är ingen liten konflikt. Chicago har USA:s tredje största kommunala skoldistrikt och det betyder att när 26 000 lärare strejkar är närmare 400.000 elever sysslolösa. En av de stora frågorna i tvisten handlar om att borgmästaren vill att lärarna ska utvärderas på basen av elevernas prestationer i standardiserade prov.

- Det är oacceptabelt, säger Jesse Sharkey från Chicagos lärarfack. Han anser att utvärderingen förvränger kvaliteten på undervisningen och uppmuntrar till fusk. Enligt planerna ska lärare som inte kan höja elevernas prestationer få sparken och skolor med svaga elever ska stängas.

Lärarna själva anser att det är fattigdomen som är orsaken till att skolbarnen gör dåligt ifrån sig. Hela 87 procent av eleverna i Chicagos kommunala skolor kommer från fattiga hem.

För demokraterna är den här strejken dåliga nyheter. Borgmästaren Rahm Emanuel har en framträdande roll inom partiet och han har varit stabschef i Vita Huset.

Trots att utvärderingen av lärare är en central komponent i presidentens utbildningspolitik kan president Barack Obama förlora röster i det kommande presidentvalet på ett bråk med facket.