Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förklara "fula gubbar" utan att gå in på hemska detaljer

Från 2012
Uppdaterad 11.09.2012 09:43.
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Det säger barnpsykolog Björn Öst på barnpsykiatriska polikliniken i Vasa. Föräldrar och lärare borde förklara att det finns vuxna som tycker om att titta och ta på barn på ett sätt som inte känns bra. Men man ska inte gå in på hemska detaljer som barn inte kan förstå.

Björn Öst om "fula gubbar"

Programmet är inte längre tillgängligt

För två helger sedan fick polisen i Vasa två anmälan om vuxna män som hade uppfört sig opassande mot barn. Och senaste helg kom ett till fall där en man har försökt locka med barn i en bil vilket också har kommit till polisens kännedom.

Bildtext Barnpsykolog Björn Öst.
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Statistiskt sätt är det mera sannolikt att barnet hamnar i en trafikolycka än att hamna ut för en vuxen som försöker locka barnet i en bil. Och det är också ett ganska gammalmodigt sätt att försöka locka barn till bilen, enligt Öst.
- I dag är den vanligaste metoden att locka barn via chattar på webben. Och det här är ännu viktigare att ta upp med barnen.

Men det är ändå viktigt att prata med barnen om att det kan finnas vuxna som försöker locka barn med godis och annat. Och en del barn är lättare att locka med sig.
- Barn som har det jobbigt hemma och inte får tillräckligt av sina föräldrar har behovet att prata med någon vuxen.
Och de som vill locka barn är bra på att känna igen de här barnen.

Hans råd till alla föräldrar är att prata med barnen, lyssna och ge dem tid.
- Man ska prata på ett allvarligt sätt och man kan också upprätta noggranna spelregler om vem barnen får följa med.