Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Etiopiensvenskarna lättade

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 13:31.
Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson håller presskonferens i Stockholm.
Bildtext Johan Persson och Martin Schibbye på Arlanda

De svenska Etiopienjournalisterna Martin Schibbye och Johan Persson anlände på fredagen till Stockholm. Svenskarna möttes på Arlanda av sina anhöriga och höll en presskonferens där de berättade om sina upplevelser i Etiopien.

Svenskarna sade då de anlände till presskonferensen att de sovit väldigt dåligt, men att de var lättade och tacksamma. Tiden har mest gått åt till att äta och försöka sova efter frigivandet, sade de.

Den starkaste känslan är att ha fått yttrandefriheten tillbaka, sade Schibbye. De är en internationell skandal att vi dömdes till elva års fängelse för att ha gjort vårt jobb, fortsatte han. Detta får aldrig hända igen, framhöll han.

Det var självklart förnedrande att tvingas tacka den etiopiska regeringen, men det var dock en förutsättning för frigivande, sade Persson. Intervjun med etiopisk tv gjorde i fängelset innan vi fick besked om att vi skulle friges, sade journalisterna. Vi menade inte ett ord, sade Schibbye.

De sade att de i rannsakningshäktet fått uppfattningen att de flesta medfångarna var yttrandefrihetsfångar.

Schibbye och Persson sade att de inte vet huruvida de gick i en fälla då de greps i Ogaden under en reportageresa som skulle handla om det svenska oljebolaget Lundin Oils verksamhet i området.

De satt 14 månader i etiopiskt fängelse, men benådades tidigare i veckan. De sade på presskonferensen att de rätt tidigt beslöt gå med i processen att ansöka om nåd för att kunna överleva och komma ut och berätta om sina upplevelser. Elva års fängelse i Etiopien är i praktiken ett dödsstraff, sade Persson.

Det mest tragiska med hela historien är att Etiopien vann - dvs. att inga journalister kommer att våga resa dit igen, framhöll Persson. Tanken var antagligen också att varna inhemska journalister, trodde Schibbye.

Svenskarna har vilat några dagar inför hemkomsten.

Duon greps den 30 juni i fjol när de reste tillsammans med rebellgruppen ONLF i Ogaden-regionen i Etiopien. De sade att de ganska snabbt blev träffade då de etiopiska soldaterna öppnade eld. Persson var speciellt svårt skadad och förlorade mycket blod, sade Schibbye.

De försvarade att de uppträdde på en etiopiska propagandafilm. Enligt dem var det för att få vård och överleva.

De berättade om förhören. Förhörsledaren tog dem ut i öknen och ställde dem upp vid soldater som osäkrade sina vapen samtidigt som de upplystes om att de skulle dö, varefter soldaterna sköt i marken. Schibbye och Persson hölls åtskilt och kunde inte se vad som hände den andre, men de uppgav att de trodde att kamraten hade skjutits.

Svenskarna dömdes till 11 års fängelse för terrorbrott och olovlig inresa i landet.

På svenskarnas blogg kan man läsa om deras tankar efter frigivningen.

Läs också: Etiopiensvenskarna skenavrättades

Sveriges Television har samlat händelseförloppet. Läs sammanfattningen här!

Länk till personens Twitterprofil.