Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sannfinländarna satsar på svenska Österbotten

Från 2012
Uppdaterad 18.09.2012 11:22.

Sannfinländarna kommer på bred front i kommunalvalet i svenska Österbotten. Det är bara i Larsmo, Vörå och Närpes där partiet inte ställer upp kandidater.

Nykarleby är fortfarande ett litet frågetecken, men också där torde partiet få en kandidat, uppger Raimo Vistbacka, ordförande för Sannfinländarnas sydösterbottniska distrikt.

Valresultatet i Vasa kommer att bli en överraskning, hävdar Wistbacka. Där ställer Sannfinländarna upp över 30 kandidater. En ännu högre siffra har Mellersta Österbotten distrikt. I Karleby ställer Sannfinländarna upp närmare 45 kandidater.

I svenska Österbotten har Sannfinländarna lyckats få sex kandidater i Jakobstad, fem i Kronoby, en i Pedersöre, sex i Korsholm, två i Korsnäs, ett 10-tal i Kaskö, tre eller fyra i Kristinestad, och några i Malax. Osäkerheten i några kommuner beror på att listorna lever in det sista, förklarar Sannfinländaren Harri Leppälä i Vasa.

Hur Sannfinländarna ska klara sig i svenska Österbotten är ett stort frågeteckan. Tyvärr har det svenska språket varit ett problem för partianhängare i södra Finland, men i Österbotten har vi aldrig haft sådana bekymmer, säger Marko Kulpakko på klingande svenska. Kulpakko är Sannfinländare och viceordförande i Kaustbyfullmäktige. Det är också han som har varit valorganisatör för Sannfinländarna i Kronoby. Av de fem kandidaterna i Kronoby är tre svenskspråkiga.