Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gröna vill ha öppnare kommuner

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 13:35.
Bildtext De gröna öppnade i dag sin kommunalvalskampanj. I bakgrunden partiets ordförande Ville Niinistö
Bild: Lehtikuva

De gröna går till kommunalvalet med en förhoppning om öppnare och grönare kommuner. Partiet öppnade sin kommunalvalskampanj i Dickursby i östra Vanda på tisdagen. Partiets mål är att få åtminstone tio procent av rösterna i valet nationellt.

Kandidatnomineringen har i alla fall gått tämligen väl. Partiet har drygt 2 200 kandidater vilket är något fler än i det förra kommunalvalet.

- Om man tänker på att kommunmängden har minskat så är det ett jättebra resultat, sade partiordförande Ville Niinistö före sitt kampanjtal.

De gröna är redo att höja skatterna om det tryggar servicen, men inte om det skapar mer byråkrati. Kommunernas egna tjänsteproduktionen ska vara tryggad. Den får vid behov utökas med hjälp av tjänster från den privata och från den tredje sektorn.

De gröna vill satsa på närdemokrati där nya samkommuner kan ha sockenfullmäktige som väljs med val och har budgetansvar.

Som ett led i närdemokratiprojektet vill De gröna testa hälsovårdsbussar och -kiosker i kommunerna. Enligt Niinistö skulle det vara ett kostnadseffektivt och bra sätt att erbjuda hälsovårdsservice.
- Den närmaste snabba vården ska vara närmare människorna.