Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Annat än lägre skatter lockar företagare till Estland

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 13:37.
Programmet är inte längre tillgängligt

De finländska företagens intresse för att flytta över sin verksamhet till Estland har ökat under de senaste krisfyllda åren. Förr var det lägre skatter och lönekostnader som lockade finländare till Estland, men i dag varierar motiven mer. Många finska företag i Estland är små och har ofta inga anställda.

- De flesta som är intresserade av Estland är det för att de har fått för sig att Estland är ett skatteparadis, säger Jussi Hallikas, en finsk affärskonsult bosatt i Estland. Men det stämmer inte och de flesta som tar kontakt för att bara fråga om skatterna tappar snabbt intresset.

Enligt en undersökning från Finlands Näringsliv EK stiger antalet finskägda företag i Estland snabbt. Enligt både Hallikas och andra ester, handlar det ändå knappast om den massflykt som det finländska näringslivet ofta varnar för.

- Väldigt många finska företag har sin huvudverksamhet i Finland och kommer hit bara för att för säkerhets skull finnas här. Många av dem har knappt någon verksamhet här alls, menar Kraas chef för EVEA, den estniska föreningen för små- och medelstora företag.

- Det betyder också att de ofta betalar största delen av sina skatter i Finland, tillägger hon.

Att företagarklimatet är bättre i Estland verkar alla vara överens om. Att bilda ett företag går att göra på 20 minuter på internet, men det betyder inte automatiskt att allt går som önskat. Ett företags ägare måste rent fysiskt driva verksamheten i Estland och de finska skattemyndigheterna är konstant i jakt på misstänkta fuskare på den här punkten.

Finlandssvenske Joen Schauman, som har expanderat sin klädbutikskedja Schoffa från Helsingfors till Tallinn, tonar ner skatteförmånerna hans företag betalar skatt i Finland.

- Estland är nära, det tar lika länge från Helsingfors att komma till Tallinn som det tar att komma till Åbo, säger Schauman. Och det är lika lätt.

- En viktig sak med Estland, åtminstone i vår bransch, är att marknaden är ny, alla spelare är inte ännu på plats. Den finns inte så många som säljer herrskjortor här, i Helsingfors är konkurrensen betydligt större, enligt Schauman.

Enterprise Estonia är den viktigaste statliga institutionen i Estland som jobbar med att stödja företagsverksamhet i landet. Krister Kalda är organisationens Nordenrepresentant.

- Det finns ett stort nätverk av finländska firmor i Estland och andra finska företagares erfarenheter är den bästa marknadsföringen vi har, säger Kalda.

Motivet för Enterprise Estonia med att locka finländska företag till Estland handlar inte så mycket om skatteintäkter som det handlar om expertis. Näringslivet i Finland har en lång erfarenhet av den europeiska marknaden och Estland har aldrig ännu riktigt lyckats bli det exportland det vill vara.

En positiv trend som Krister Kalda ser är att finländarnas intresse för Estland bortom Tallinn ökar.

- För en firma som vill ha ett helt lands marknad är Estland tillräckligt litet, säger Kalda. På två timmar kommer du från Tallinn till alla större städer i landet.

Av de 4 350 finskägda företag som är registrerade i Estland är många nya. För tre år sedan var de 2 800. Enligt EK funderar ännu många medelstora finländska industriföretag på att flytta produktionen till Estland.

Enligt EK:s undersökning ser över 4 500 finländska företag det som sannolikt eller mycket sannolikt att de flyttar sin verksamhet till Estland inom tre år, men de estniska affärskonsulterna tror inte en stor andel av dem verkligen kommer att göra det.

Gustaf Antell