Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Få har hittat nytt jobb efter FN-steel

Från 2012
Uppdaterad 07.12.2012 10:50.
Programmet är inte längre tillgängligt
Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Många utan jobb efter FN Steel - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det är svårt att hitta nya jobb för de som blev arbetslösa i och med FN-steels konkurs i somras. Av de närmare 300 som jobbade vid fabriken i Koverhar i Hangö har ungefär 20 stycken hittat nya jobb.

Börje Sandberg är en av de 20 som fortfarande är anställda av konkursboet. Hans kontrakt slutar den sista oktober och efter det är framtiden oviss.

- Jag har sökt sex till sju jobb, men jag har inte ens blivit kallad på intervju, säger han. Det är så många som har blivit arbetslösa här i regionen så arbetsgivarna väljer de bästa bland det yngre gardet.

Börje Sandberg har till och med sökt jobb i Sverige och har ingenting emot att flytta bort härifrån. Men han ser pessimistiskt på framtiden eftersom stålbranschen går såpass dåligt.

- Det är klart att man oroar sig inför framtiden. Jag gör mitt bästa för att hitta jobb, men det ser dystert ut.

Ny utbildning

Av de som blev av med jobbet då FN-steel gick i konkurs i somras har 60 personer genomgått antingen en fem dagar lång kartläggning eller jobbsökarkurs. Dessutom har en handfull påbörjat någon annan arbetskraftpolitisk utbildning och några har inlett frivilliga studier med arbetslöshetsersättning.

Lars Westerholm, som hann jobba tio år på FN-steel, studerar sedan några veckor tillbaka till svetsare vid Axxell i Karis.

- Det är ingen idé att börja jobba vid någon fabrik eftersom tiderna är så dåliga att man troligtvis igen skulle stå utan jobb efter några år, säger han. Om jag skaffar mig en utbildning så har jag en bredare sockel att stå på.

Enligt Westerholm är jobbutbudet i regionen litet och det är hundratals personer som konkurrerar om de få lediga jobben. Om han inte lyckas hitta jobb inom några år så är han beredd att flytta bort.

- Det är ett måste. Om det inte finns jobb här så söker jag mig någon annanstans, säger han. Nog finns det jobb, bara man är villig att arbeta.