Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska posten måste leverera högertidning

Från 2012
Postlådor i Vasa.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Den tyska posten måste också i framtiden bära ut ytterhögerpartiet NPD:s post. Det blev klart efter att en tysk domstol fällde sitt avgörande till NPD:s förmån.

Det handlar om publikationen "Klartext", som är ett informationsblad utgivet av Tysklands nationaldemokratiska partis parlamentsfraktion i delstaten Sachsen. Posten har vägrat dela ut 200 000 exemplar av informationsbladet i staden Leipzig och man har motiverat vägran med att informationsmaterialet inte var adresserat enligt reglerna.

Inom NPD har man naturligtvis sett att vägran har berott på andra saker och nu ger den högsta tyska förbundsdomstolen alltså partiet rätt. Man slår fast att adresseringen har varit lika tydlig som gällande annan liknande post. Fallet har fått mycket uppmärksamhet i Tyskland och två lägre rättsinstanser har tidigare gett posten rätt i ärendet.

Politikförbud på posten

Men nu slår alltså den högsta förbundsdomstolen fast att posten inte får välja vilka publikationer man levererar.

- Enligt lagen har posten en plikt att dela ut tidningar och tidskrifter, hit hör också partitidningarna. Det här hänger ihop med pressfriheten och posten får inte ta ställning till det politiska innehållet, säger Dietlind Weinland, taleskvinna för förbundsdomstolen.

- Posten kan vägra leverera endast i de fall då det som står skrivet i publikationen är straffbart eller bidrar till rasdiskriminering, fortsätter Weinland. Och enligt rätten avviker NPD-politikernas informationsblad inte nämnvärt från andra partiers publikationer. Dessutom är NPD ett lagligt parti, som alla de andra och partiets ledamöter är demokratiskt valda.

För NPD är domslutet en stor seger, man talar om en viktig dag för yttrandefriheten i Tyskland. Det kan inte vara posten som avgör vilka politiska åsikter som får spridas, heter det från NPD-håll.

Johnny Sjöblom, Nürnberg