Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

"Största skatteflyktingarna bland dem som har mest pengar"

Från 2012
Uppdaterad 27.06.2014 14:44.
Skatteparadis
Bild: Yle

Riksdagen har under förra veckan diskuterat företagsbeskattning och skattesmitare. Den typiska finländska skatteflyktingen gömmer undan försäljningsvinster eller bonusar och placerar dem i närområdena.

Skatterevisionsenheten finns bakom många låsta dörrar i Skatteförvaltningens gamla huvudkontor i Hagnäs, Helsingfors. Det är skatterevisionsenheten som jobbar med att täppa till hålen för skattesmitarna.

Schweiz, Lichtenstein och engelska kanalöarna populära

För de finländska skattesmitarna är det närområdena som gäller.
- Schweiz, Lichtenstein och de engelska kanalöarna är väldigt populära, konstaterar överinspektör Ann-Sofi Johansson. Hur mycket pengar som finns undangömda där finns det ingen uppskattning på. Johansson jobbar med informationsutbyte mellan finska och utländska skattemyndigheter.

Löner, pensioner och dividender är inget problem

Finland har skatteavtal med över 70 länder. Löner, pensioner och dividender är därför inget problem för de finländska skattemyndigheterna.
- Bonusar är skattemyndigheterna tvungna att be om specifik information om, och då måste vi ha en misstanke om att någonting inte står rätt till.

Gamla pengar, bonusar och försäljningsvinster

Skatteflyktingarna kan grovt delas in i tre grupper. De som har gamla pengar som gått i arv, bonusfifflarna och de som gömmer undan försäljningsvinster utomlands.
- Det finns rika privatpersoner som sitter på så kallade gamla pengar. Pengarna finns i släkten och man vill betala så lite skatt som möjligt.
- En annan grupp är personer som har varit anställda av internationella koncerner och har ingått i koncernernas premieringsprogram.
- Och så har vi en blandning av nya och gamla pengar, säger Johansson. Det är personer som har sålt sin företagsverksamhet i Finland och styrt försäljningsvinsten till utlandet.

Tufft jobb

Hur mycket undangömda finländska tillgångar det finns utomlands vet ingen.
- Det är en utmaning att hitta obeskattade inkomster utomlands, säger Johansson. Riksdagen räknade för ett par år sedan till 700 miljoner euro, men det är bara en uppskattning,
- Om man räknar med den summan kommer man till en hypotetisk skatteförlust på 195 miljoner euro.