Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen besvarade Centerns interpellation

Från 2012
Uppdaterad 04.05.2016 13:49.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt inslag: Centern fick svar på sin interpellation - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det ekonomiska stödet till närståendevårdarna överförs inte till Folkpensionsanstalten under den här valperioden. Omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson sade i svaret på Centerns interpellation om äldreomsorgen att förslaget inte ingår i regeringsprogrammet.

Guzenina-Richardson hänvisade till att det skulle kosta staten mellan 130 och 163 miljoner euro om året ifall det blir FPA som ska betala stöden till närståendevårdarna.

Många partier, bland dem SFP, förespråkade före riksdagsvalet att ersättningarna för anhörigvården överförs till Folkpensionsanstalten. Bakom förslaget finns tanken på att alla närståendevårdare behandlas lika oavsett hemkommun.

Centerns interpellation tar tar upp både anstaltsvård och närståendevård. Dessutom frågar Centern hur regeringen ska försäkra att tillräckligt med medel reserveras för äldreomsorgslagen och hur man ska garantera att det finns tillräckligt med personal.