Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Jämn könsfördelning bland Pyttispolitiker

Från 2012
Uppdaterad 26.09.2012 05:07.
Pyttis infoskylt
Bild: Yle/Sune Bergström

Könsfördelningen i Pyttis kommunfullmäktige är jämnare än i många andra kommuner. Men en förändring kan vara på kommande.

I Maktbasen kan man gå in och titta på fullmäktiges sammanfattning i de olika kommunerna i Svenskfinland. Och då man ser på könsfördelningen i kommunfullmäktige så sticker Pyttis ut. I Pyttis är könsfördelningen nämligen väldigt jämn. Anne Skoas (SFP) har suttit tre perioder i kommunfullmäktige i Pyttis. Hon säger att hon inte har funderat särskilt mycket på könsfördelningen i fullmäktige.

Men en förändring kan vara på kommande i höst. Anne Skoas tror att den kommande fullmäktigeperioden blir extra arbetskrävande. Det kan vara en orsak till att flera unga kvinnor med barn nu väljer att ta en paus, säger hon.

I Sibbofullmäktige finns det 25 män och 18 kvinnor. Och när man ser också på fördelningen mellan de olika åldersgrupperna är trenden rätt tydlig. Kvinnorna i fullmäktige är relativt unga, medan männen är äldre. Och det här ser ut att kunna fortsätta då man ser på kommunalvalslistorna i Sibbo.

Flera av partierna har en jämn fördelning mellan könen på sina kandidatlistor, och jämfört med valet 2008 är det just de unga kvinnorna som är fler. SFP i Sibbo går till val med 25 kvinnor och 25 män på sin lista. Valledare Kaj Kaiser säger att det inte från början var klart att partiet skulle få så många kvinnor med. Men när man började gå ut och försöka övertala kvinnorna så fick man snabbt många nya namn på listan .