Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö testar konstgjort grundvatten

Från 2012
Uppdaterad 26.09.2012 07:51.
Konstgjort vatten testas
Bildtext Här rinner vattnet från Storkällan ner i marken.
Bild: Yle/Minna Almark

Radio Vega Västnyland: Hangö testar konstgjort grundvatten

Programmet är inte längre tillgängligt

Det behövs mera grundvatten av bra kvalitet i Hangö. Därför testas nu hur det fungerar att skapa mera grundvatten på konstgjord väg.

Hangö stad utför testet vid pumpstationen utanför Lappvik. Det går hel enkelt till så att man låter vatten rinna ner i marken och grundvattenådran. Sedan tar naturen hand om resten - precis på samma sätt som då det regnar.

Det vatten som sedan pumpas upp ur marken kommer att analyseras för att man ska kunna avgöra om det är användbart eller inte.
- Vi vet mera om någon vecka, men det kommer att dröja flera månader före analyserna är färdiga, säger Sanna Varjus, som är chef för vatten- och avloppsverket vid Hangö stad.

Pumpstation
Bildtext Här pumpas vattnet upp för att analyseras.
Bild: Yle/Minna Almark

För tillfället används vatten från en bäck i Storkällan, men om testet lyckas är det meningen att vattnet ska tas från sötvattendammen i Gennarbyviken. Enligt Varjus kommer det inte att påverka Gennarbyviken överhuvudtaget.
- Vattenmängden är såpass liten att det inte har någon betydelse, säger hon.

Vem ska äga sötvattendammen?

Det är FN Steel som har ägt sötvattendammen och också vattenregleringen. Konkursförvaltaren Hannu Ylönen meddelar att man har fört inledande diskussioner om Gennarbyviken med Hangö stad, men för tillfället finns det inga konkreta beslut eller planer.

Sanna Varjus
Bildtext Chefen för vatten- och avloppsverket i Hangö, Sanna Varjus, hoppas att testet lyckas.
Bild: Yle/Minna Almark

Vatten- och avloppsverkets chef Sanna Varjus säger också att det ännu är för tidigt att säga vad Hangö stad tänker göra i den här frågan.
- Det är inte aktuellt för tillfället. Först måste vi veta om det här överhuvudtaget fungerar.

Diskussion om artikeln