Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hatretoriken ökar - handbok hjälper politiker

Uppdaterad 26.09.2012 10:36.
Grafik

Flera, främst sannfinländska politiker, har utmärkt sig med skriverier på sociala medier. Det har lett till polisutredningar i och i några fall till domar. Tidningarnas förbund har tidigare i år gett ut en handbok om vad man egentligen kan säga. Den är avsedd för skolelever, men nu delas den också ut till politiker.

Det finns redan en hel del rent juridiska bevis för att hatretoriken har ökat. Bland andra riksdagsledamöterna Jussi Halla-Aho och James Hirvisaari, båda Sannfinländare, har ju dömts för hets mot folkgrupp och brott mot trosfriden. Och flera andras skriverier, senast den sannfinländske kommunalvalskandidaten Amon Rautiainens skriverier på Facebook som har lett till polisundersökningar. För att inte tala om vad mången annan - icke politiker - har slängt ur sig i dessa okontrollerbara sociala medier.

Många himlar sig och flera auktoriteter har uttalat sig, men ingen tycks få bukt med eländet. Tidningarnas Förbund kom redan tidigare i år ut med en handbok " Vad får man säga " riktad till skolelever. Men i somras beslöt man att också dela ut den åt politiker såhär inför kommunalvalet, som ju tycks inspirera en och annan till oacceptabelt språkbruk. I handboken tas upp alla slags klotter på väggar där diskrimerande uttryck för minoriteter och finska v-ord florerar. Allt det som invandrare får stå ut med som att kallas neger och svartskalle. Och alla insinuationer på klädsel och utseende, som närmast hör skolan till, men också de allt vanligare homouttrycken i tid och otid.

Handboken ger också en del fakta om invandrare, minoritetsgrupper, lantbruket mm. Allt det här är ypperligt för skolelever. Men att också våra politiker, inte bara på lokal nivå, utan också i riksdagen, är i behov av såhär elementär information kan nog ses som ett stort problem. Men de folkvalda ska ju å andra sidan också representera ett genomsnitt av folket.

Handboken har inte översatts till svenska.