Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Japan fortsätter med valfångst i minst tio år till

Från 2012
Konfrontation mellan valfångstfartyg och aktivisters trimaran
Bildtext Aktivistorganisationen Sea Shepherd stör valfartygen med små snabba båtar. Här beskjuts de med vattenkanoner.
Bild: EPA/ Sea Shepherd Conservation Society

Japan kallar in sitt valfångstfartyg i hamn, men det betyder inte att jakten är över. Japanska politiker tycker det är viktigt att valjakten fortsätter för att Japan ska se starkt ut.

I stället ska Japan förnya sitt valfångtfartyg Nisshin Maru, även om det innebär att det inte kan användas under valsäsongen. Det föråldrade fartyget kräver grundliga reparationer och man räknar med att kunna fortsätta fånga val i åtminstone tio år till. Säsongen börjar i november.

Det 8 000 ton tunga fartyget Nisshin Maru är utrustat med harpuner för att kunna fånga och föra valar i hamn. Där slaktas och fryses valen. Valfartyget väntas bli klart först tills nästa säsong, men säsongen är inte avblåst för det.

Tidningen Asahi Shimbun skriver att japanska politiker vägrar ställa in valjakten eftersom de anser att Japan skulle se svagt ut. Japans valfångst far fått mycket kritik av omvärlden.

De senaste valsäsongerna har blivit nederlag för landet, tack vare djurrättsaktivister som de senaste åren förhindrat valfartygen från att fånga så mycket som de planerat. Förra året fångades 267 valar, en tredjedel av vad Japan hade hoppats på.

Aktivast är organisationen Sea Shepherd, som lovar att också den här säsongen störa valjakten så mycket som möjligt.

Diskussion om artikeln