Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ex-skidåkare anklagas för mened

Från 2012
Jari Isometsä, Lahtis 2001
Bildtext I Lahtis blev Isometsä fast för dopning. Ärendet är aktuellt ännu idag.

Centralkriminalpolisen undersöker om skidåkarna Harri Kirvesniemi, Jari Isometsä och Janne Immonen har gjort sig skyldiga till mened i samband med utredningen av FNB:s dopningsfall.

Centralkriminalpolisen undersöker sedan i fjol fallet Jari Räsänen och dopningsanklagelserna som FNB riktade mot honom år 1998. FNB tvingades då betala ett stort skadestånd åt Räsänen. Då fallet uppdagades i fjol visade det sig att Räsänen hade gjort sig skyldig till brott.

Under fjolårets rättegång uppgav skidåkarna Harri Kirvesniemi, Jari Isometsä och Janne Immonen att de inte kände till någonting om eventuell EPO-dopning i landslaget mellan åren 1996 och 1999. Nu misstänker centralkriminalpolisen att dessa har ljugit i domstolen. Om så är fallet är de före detta skidåkarna skyldiga till mened, en dom som kan ge upp till tre års fängelse.

Man misstänker således att Isometsä och de övriga skidåkarna använde sig av det förbjudna preparatet EPO mellan åren 1996 och 1999. Isometsä medger inte användning av EPO, men det gjorde den tidigare landslagskollegan Mika Myllylä. Isometsä har heller inte fått någon kallelse till förhör angående mened, men han säger till YLE att han misstänker att fallet får en fortsättning och att en kallelse är att vänta.

Centralkriminalpolisens förundersökning i ärendet beräknas vara klar i antingen november eller december. Då klargörs det också huruvida man går vidare i ärendet eller ej.