Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ett tjugotal asylsökande syrier i Kristinestad

Uppdaterad 27.09.2012 17:04.
Bildtext Bombdåd i Damaskus 27 september

Flyktingar från krigshärjade Syrien har kommit också till asylmottagningen i Kristinestad. Det handlar om ett tjugotal hittills och en del av dem har redan beviljats uppehållstillstånd.

- Det är ju fruktansvärda förhållanden, främst för barnen. Förra veckan fick vi två stora familjer med ett antal barn. De har varit i utsatta förhållanden. Men också singelmän som kommer har varit utsatta. De har värvats i krig på en eller annan sida och det är inte några lätta förhållanden förstås, säger Annica Riddar, chef för Röda Korsets asylmottagning i Kristinestad.

Programmet är inte längre tillgängligt
Asylsökande syrier i Kristinestad
Asylsökande syrier i Kristinestad - Spela upp på Arenan


Tryck på att ta emot fler från flyktinglägren

Cirka 80 000 Syrier finns i flyktingläger, främst i Turkiet. Vinterns ankomst betyder sannolikt att trycket på att ta emot flyktingar från lägren kommer att öka, också i Finland.

Annica Riddar, chef för asylmottagningen i Kristinestad.
Bildtext Annica Riddar på Röda Korset i Kristinestad tror att det kommer fler från flyktinglägren

- Säkert börjar det komma flera också hit. Men ännu har de inte börjat komma. Kanske småningom, det är svårt att säga, säger Riddar.
Alla mottagningscentraler måste ha en beredskapsplan om det blir en stor invasion i landet av någon folkgrupp.
- Vi är nog beredda. När vi hör till Röda Korset har vi en beredskap och den har vi gått ut med till migrationsverket och gjort avtal om. Det gäller ju alla mottagningscentraler om det kommer många till landet.

Sverige tar emot cirka tusen i veckan. Finland har hittills tagit emot dryga hundra syrier räknat från början av året. Av dem hade 77 fått uppehållstillstånd, enligt statistik som sträcker sig till den 31 augusti.
Asylmottagningen i Kristinestad har totalt plats för 150 asylsökande. Just nu är alla platser är fyllda.