Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vem vill ta emot oss?

Uppdaterad 28.09.2012 07:23.
Tusentals syrier har flytt till Turkiet
Bildtext I flera år får en del flyktingar bo på flyktingläger innan de tas emot i Finland.

Finland har förbundit sig att ta emot 750 kvotflyktingar varje år. Ändå finns det flyktingar som har bott i flyktingläger sedan år 2009 och har lovats en plats i Finland, men ingen kommun är villig att ta emot dem.

Kommunerna i huvudstadsregionen funderar som bäst på hur många kvotflyktingar de ska ta emot i framtiden. Nya avtal ska göras upp med NTM-centralen senast i slutet av år 2013.

Inflyttningen är stor utan kvotflyktingar

I Esbo har man redan gjort upp ett avtal om att ta emot 30 kvotflyktingar varje år. Dessutom tar staden emot långt över hundra flyktingar årligen, flyktingar som själva flyttar till staden. Många flyktingar flyttar också till Vanda (i fjol 114) och till Helsingfors (i fjol 422).

Det här är också orsaken till att specialplanerare Minna Kuivalainen på NTM-centralen inte ens tycker att det är meningsfullt att de stora städerna utöver flyktingar som själva flyttar in i städerna ska pressas till att ta emot också kvotflyktingar. Många av städerna gör det i alla fall.

Också små kommuner borde ställa upp

- Det viktiga skulle vara att kommunerna bättre skulle fördela ansvaret och att också mindre kommuner utanför huvudstadsregionen skulle bära sitt strå till stacken, säger Kuivalainen.

Hon menar att det nuvarande systemet, där kommunerna själva får bestämma om de ska ta emot kvotflyktingar eller inte, fungerar dåligt.

I Kyrkslätt pågår som bäst en het debatt om man har råd att ta emot 15 flyktingar vart annat år eller inte. Grankulla har inte tagit emot en enda kvotflykting i år, trots att staden har lovat att ta emot åtta personer i år.

Läs också: Flyktingfrågan svår för Kyrkslätt.