Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dyrare vatten i Lovisa

Från 2012
Uppdaterad 28.09.2012 12:41.

Affärsverket Lovisa vatten höjer sina tariffer. Från och med årsskiftet höjs samtliga avgifter med 2,7 procent. För andelslagens del stiger priserna från och med februari.

Efter höjningen kostar vattnet 1,58 euro per kubikmeter och avfallsvattnet 2,21 euro per kubikmeter i Lovisa. Priserna höjdes senast år 2011.

Tanken var att tarifferna skulle höjas med 5 procent, men det var för mycket på en gång, tyckte direktionen på sitt möte igår.

Det här betyder att det finns ett hål i budgeten på 80 000 euro som redan gjorts upp. Enligt Nils Vainio, som är direktionsordförande för vattenaffärsverket, måste pengarna tas från verksamheten.

- Vissa arbeten blir man tvungen att spara på, men om det till exempel uppstår problem så är det ju ett faktum att det måste lagas oberoende av om det finns pengar eller inte.

Vattnet i Lovisa är klart dyrare än i Borgå, där vattenavgiften är 1,19 euro per kubikmeter.

- Vi har reagerat på skillnaden, den är betydlig, medger Vainio. Omständigheterna är ändå de som de är och vi kan inte påverka till exempel på avstånden i en stor stad. Oberoende av om det är kort eller långt är vi ändå skyldiga att se till att alla får vatten.