Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Stuxnet förändrade allt

Från 2012
Uppdaterad 16.01.2015 13:05.
F-secures forskningschef Mikko Hyppönen
Bildtext F-secures forskninschef säger att det just nu pågår en slags upprustning i världen för att utveckla olika typer av cybervapen.
Bild: Yle/Johan Gullmets

De superintelligenta virusprogram som upptäckts den senaste tiden har lyft spelet till en helt ny nivå. Nu rustar de flesta länder upp sina cyberförmågor.

– Stuxnet är världens enda hittills kända program som saboterar automationssystem för industrin. Det här är av stor betydelse eftersom om du går in i en finsk fabrik så styrs produktionen av datorer. Och det är just de här datorerna som Stuxnet angriper, säger forskningschef Mikko Hyppönen på F-secure.

Datamasken Stuxnet upptäcktes sommaren 2010 och saboterade bland annat Irans kärnprogram genom att slå ut en femtedel av landets centrifuger för uranrikning.

Efter Stuxnet har det upptäckts flera andra program minst lika avancerade. De här har fått namnen Flame, Duqu, och för en dryg månad sedan den senaste som kallas Gauss.

Programmerad spion

  • Flame är ett program som är designat för spionage på hög nivå.
  • Programmet är specialist på att infiltrera slutna nätverk. För att lyckas med det här gömmer sig Flame på olika apparater som kan anslutas till datorer, som till exempel en minnespinne.
  • Spionprogrammet scannar igenom allt vad det kan få tag på: bilder, dokument, kontakter och kan spela in diskussioner genom att slå på datorns mikrofon.
  • All information krypteras och väntar på ett tillfälle att komma i kontakt med internet. Då det sker skickar den hem all information till moderbasen.
  • Flame tros vara utvecklad av samma källa som står bakom Stuxnet.

Inofficiella uttalanden från Vita huset bekräftar att USA i samarbete med Israel har varit med och utvecklat åtminstone Stuxnet, men sannolikt också de andra intelligenta programmen.

Satte igång upprustning

Mikko Hyppönen som i somras rankades på 61:e plats av världens topptänkare av Foreign policy säger att Stuxnet öppnade ögonen på alla nationer som hittills inte satsat på cybervapen.

– I och med Stuxnet förstod andra länder att dylika cyberattacker går att göra, hur effektiva de kan vara, att det är lätt att förneka att man ligger bakom och att USA och Israel uppenbarligen redan använder de här.

Trots att Mikko Hyppönen jobbar på ett bolag som tjänar på att skydda användare mot skadliga dataprogram är han inte särskilt glad över den senaste utvecklingen. De avancerade virusprogrammen är så skickligt gjorda att det är väldigt svårt att skydda sig mot dem med vanliga brandväggar.

Har öppnat Pandoras ask

Hyppönen säger att USA nu har öppnat Pandoras ask genom att demonstrera de här cybervapnen.

– Då den här utvecklingen har satts igång går det inte att stoppa. Och USA har allra mest att förlora på det här eftersom de är väldigt beroende av sina datasystem.

Hyppönen konstaterar att Finland måste följa med den här utvecklingen och vara beredd på att avvärja cyberattacker av det här slaget.

– Finland är ett teknologiskt utvecklat land som är långt beroende av datasystem och industriautomation. Vi måste ha kunnande och beredskap för att försäkra oss om att vårt samhälle kan fungera även om de här systemen utsätts för attack.

Läs också
Cybercenter ska bildas i Finland.
Nätattacker fick Estland att satsa på cybersäkerhet

Mer om ämnet på Yle Arenan